Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Stilte voor Vrede

12/03/2017

 

 

Stilte voor Vrede

22 maart 19u tot 21u 

tuin van de Oude Abdij

Interview met Tonia, de ASF- & EVS-vrijwilliger van De Ark Gent

Hallo, wie ben je en hoe kom je in België terecht?

Hallo, mijn naam is Antonia Klier. Ik ben 18 jaar oud en woon sinds zes maanden in De Ark Gent, een leefgemeenschap voor mensen met en zonder verstandelijke beperking, waar ik een jaar als vrijwilliger werk. Ik ben hier met EVS, European Volunteering Service en ASF, een vredesorganisatie die is ontstaan na de tweede wereldoorlog. EVS zorgt voor de inhoudelijke en financiële ondersteuning, ASF helpt me om een goed project te vinden en heeft regelmatig contact met mij. 

Het verschil tussen België en Duitsland voelt voor mij niet zo groot aan waardoor er geen echte aanpassing nodig was. Zelfs de talen lijken zo op elkaar dat het na een tijdje niet meer moeilijk is om te communiceren.

Waarom is De Ark voor jou een manier om te werken aan vrede? Op het eerste zicht zou je toch denken dat het meer over zorg gaat?

Ja, dat denken veel mensen: Wij moeten hun, de ‘armen, mensen met een beperking’, helpen en voor hen zorgen. Dat is goed bedoeld, maar op de achtergrond staat vaak het beeld van wij (mensen zonder beperking) en zij (mensen met een beperking). In mijn ogen is het echter heel belangrijk om dat juist niet te doen of te denken, maar te leren dat je mensen niet in hokjes moet plaatsen, bv. in het hokje ‘mensen met beperking’. Want dat wij/zij-denken en het reduceren van mensen op een bepaalde eigenschap kan je ook weervinden als reden voor oorlog of een genocide, zoals bijvoorbeeld in de tijd van de nationaalsocialisme in Duitsland, waar onder andere ook mensen met een beperking werden vervolgd en gedeporteerd.

En daarom vind ik organisaties zoals De Ark, waar het over samenzijn en samenleven van mensen met en zonder beperking gaat, zo belangrijk en heeft dit te maken met vrede.

Je bent mede-initiatiefnemer van ‘Stilte voor Vrede’. Vertel eens wat het voor jou betekent om samen met anderen stil te zijn.

Het is een warm gevoel met andere mensen samen stil en toch verbonden te zijn. Het is niet de eenzame stilte van een mens die zich alleen voelt, maar een stilte waar ik mij geborgen voel omdat ik weet dat ik andere personen om mij heen heb. Dan is het ook niet belangrijk wie dat nu exact is, maar wel dat ze er zijn.

Er is bijna altijd veel gebabbel als veel mensen samen zijn, vaak oppervlakkig. Dat vind ik snel vermoeiend en krijg daardoor het gevoel mensen niet echt te leren kennen. Het kan voor mij daarom soms echt deugd doen samen met mensen stil te zijn, bv. in een gebed. Daar moet ik mij niet inspannen voor een gesprek, maar kan ik gewoon mezelf zijn en heb ik toch het gevoel dat de mensen rondom mij dichter staan dan in een small talk.

Bovendien is stilte tof, want het is moeilijk daarbij ruzie te maken of elkaar verkeerd te verstaan. Dat is ook een punt, waarom stilte een belangrijk deel van vrede kan zijn.

Wat is ‘Stilte voor Vrede’?

Dat is een initiatief om de aanslagen in Brussel op 22 maart te gedenken. Daarom nodigen wij iedereen hartelijk uit om in De Ark te komen en om samen stil te zijn, zo lang of kort als je wil. Bij mooi weer zitten we in de tuin van de Oude Abdij, als het slecht weer is, gaan we naar binnen.

Als je dan nog zin hebt in een gesprek of wat afwisseling, dan bieden we jou graag een tasje thee aan.

Onze folder vind je  en op het prikbord.

Zin in een buitenlands avontuur zoals Tonia? Ga op EVS! Kies voor een ‘European Volunteering Service’ en ga voor 3 tot 12 maanden naar het buitenland als vrijwilliger. EVS is een onderdeel van Erasmus+ en biedt inhoudelijke, logistieke en financiële ondersteuning. Meer info www.youthinaction.be of bij Anja

 

Onderwerpen