Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

2 open plaatsen

lees meer...

Open plaatsen in Arkgemeenschap Moerkerke-Brugge in Woonhuis ‘De Moerbei’

in het hartje van Brugge.

 

In de tuinen van het Engels klooster, in hartje Brugge, ligt woonhuis ‘De Moerbei’ van de Arkgemeenschap Moerkerke-Brugge.

Onze gemeenschap maakt deel uit van de internationale Arkgemeenschap, opgericht door Jean Vanier. Naast onze woonhuizen in Moerkerke en Brugge, bestaan er in Vlaanderen ook Arkgemeenschappen in Antwerpen en Gent.

Onze focus ligt op het samen leven in gemeenschap. We zijn een gemeenschap waar mensen met en zonder verstandelijke beperking samen wonen, werken, eten, de afwas doen, koken, poetsen, op uitstap gaan, feest vieren, eens ruzie maken en het weer goed maken,… We leven in feite samen zoals een kroostrijk gezin.

In beide foyers wonen 2 vrijwilligers, die het leven delen met onze bewoners. Naast de 2 begeleiders die inwonen in de foyer, zijn er in de Moerbei ook nog 3 externe begeleiders. Naast deze begeleiders, die we ‘assistenten’ noemen, zijn er ook nog heel veel vrijwilligers en vrienden die graag een handje toesteken of eens op bezoek komen. Ook deze mensen maken deel uit van onze gemeenschap.

De bewoners van de Arkgemeenschap hebben uiteenlopende activiteiten doorheen de week. Tijdens de werkdagen kan men aansluiten in de Regenboog. Dat is onze dagbesteding. Maar verschillende bewoners hebben ook andere engagementen buiten de Ark, (deze kunnen al dan niet extra begeleid worden door de Regenboog). Zo doen bewoners bijvoorbeeld buitenhuiswerk of vrijwilligerswerk bij de bib, een kleuterschool, een kapsalon, een bloemenwinkel,…

In ons woonhuis De Moerbei zijn er momenteel twee open plaatsen voor personen met een beperking.

 

Wat kan je verwachten?

Wij richten ons niet enkel op je beperkingen en domeinen waar je ondersteuning bij nodig hebt. Wij willen jou als mens leren kennen. We gaan uitdrukkelijk op zoek naar jouw kracht, jouw gaven en talenten. Onze focus ligt op samenwonen en het leven delen in kleine leefgroepen (7-8 bewoners). De mensen binnen de leefgroep zijn heel verscheiden qua leeftijd, achtergrond, verstandelijke beperking ,…

Zorg op maat

Wij gaan in gesprek met jou en zoeken welke ondersteuning jij nodig hebt en hoe De Ark jou daarbij kan helpen. Waar gewenst of noodzakelijk werken wij samen met andere organisaties.

Belangrijke accenten

Wanneer je in de Moerbei komt wonen mag je alvast zeker zijn van volgende accenten:

  • Je brengt veel tijd samen door met anderen.
  • Er is ruimte voor persoonlijke tijd op je zelf ingerichte kamer, voor hobby’s en voor contacten met vrienden en familie.
  • Je wordt opgeroepen eigen keuzes te maken en je talenten te delen.
  • Je krijgt verantwoordelijkheid en inspraak. We stimuleren je eigen mogelijkheden.
  • Iedereen helpt mee in de huishoudelijke taken volgens zijn mogelijkheden.
  • Jouw keuzevrijheid is één van onze basisbeginselen van onze visie.
  • Je krijgt een ruim aanbod van vrijetijdsactiviteiten. We trekken er graag samen op uit naar een feestje, kermis, cinema, iets gaan drinken,…
  • Je kan ook werken in De Ark. Iedere gemeenschap biedt ook ‘dagbestedingsondersteuning’ aan.
  • We gaan actief met jou actief op zoek naar een netwerk van vrienden. Het hebben van contacten met andere mensen dan met wie je samen woont en werkt, is belangrijk. 

Intensieve woonondersteuning

In de huizen van De Ark wordt  ‘intensieve woonondersteuning’ geboden. Dit betekent dat er steeds assistenten in huis zijn om, waar nodig, ondersteuning te bieden. Er is ook nachtpermanentie in de vorm van inslapende assistenten.

 

 

Heb je interesse? Wil je graag eens langskomen?

Contacteer ons gerust om eens af te spreken.

Of spring even binnen: Snaggaardstraat 56 in centrum Brugge

Of telefonisch 050/ 34.64.51 ( er is meestal iemand thuis tussen 17h en 20h op weekdagen)

Of via mail david@arkmoerkerke-brugge.be

Ons tijdschrift ‘De Toeter’ kan digitaal aangevraagd worden via david@arkmoerkerke-brugge.be

Zie ook onze website: http://moerkerke-brugge.ark.vlaanderen

Theaterstuk "Ons Moeder binst den Grooten Oorlog" tvv van onze gemeenschap

lees meer...

Welkom in onze gemeenschap!!

lees meer...

Word gastgezin,

lees meer...

Wij zoeken een onthaalgezin ……

Eén van de vele facetten van gemeenschap vormen is het ‘samenwonen’. Dag na dag samen wonen en in groep leven in de foyer heeft zo zijn uitdagingen ….. Onze mensen doen dat goed, veelal vrienden onder elkaar …. Maar toch kan het ook goed doen om er eens helemaal uit te zijn, andere mensen te ontmoeten.

Daarom houden we vast aan het ‘groot weekend’ : 1 weekend in de maand gaat iedereen weg uit de foyer om te genieten van tijd bij familie of een onthaalgezin. Een weekend weg uit het alledaagse , omringd door je eigen familie of vrienden, nieuwe contacten kunnen opbouwen, wat meer persoonlijke aandacht vinden …. het is verrijkend en sterkend voor iedereen.

Heeft u er ooit aan gedacht om iemand met een beperking uit onze gemeenschap bij u thuis te onthalen voor een weekend ? Wij zoeken nog mensen die dergelijk engagement willen aangaan. U stelt zich allicht vragen over de inhoud van zo’n initiatief ? Hoe begin je daaraan ? Hoe kan dit welslagen ? We proberen dit uiteraard op te bouwen, af te tasten hoe het voor beide partijen aanvoelt …. Dus kom eens kennismaken als je hier iets voor voelt ! Ik wil alvast één misvatting benoemen en dat is dat je het ganse weekend moet organiseren met uitstapjes en zo …. Het aandachtig aanwezig zijn, tijd hebben, je gezin openstellen is eigenlijk al de basis voor een geslaagd onthaal. Kom gerust eens langs, kom kennismaken, we geven je graag antwoord op je vragen. En wie weet kan ook in jouw familiekring een mooie band groeien met één van onze bewoners …. met onze Arkgemeenschap.

Marleen

 

 

 

Tijdschrift toeter digitaal

lees meer...

noteer in je agenda: 28 oktober kaasavond - 1.12.2017 concert tvv van onze gemeenschap

lees meer...

Koninklijk Koor Vagantes Morborum Brugge

stelt voor:

een concert ter ondersteuning van de werking van de Ark - Brugge

Concertgebouw Brugge vrijdag 1 december 2017 om 20u00

Ein deutsches Requiem

Johannes Brahms (1833 – 1897)

Opus 45 - 7 delen

für Soli, Chor und Orchester

 

Hör mein bitten

Felix Mendelssohn (1809 – 1847)

Tekst: Duitse versie van Psalm 55

Koren

Vagantes Morborum, Brugge

Arenbergkoor, Leuven-Heverlee

Trinid Singers, Leuven-Heverlee

Beauvarletkoor, Koksijde

 

Muzikale leiding

Korneel Bernolet

 

Orkest

Apotheosis

Solisten

Liesbeth Devos, Sopraan

Joris Derder, Bariton

Kaarten - € 35 - € 30 - € 25

Kunnen besteld worden op + 32 497 46 66 51 -- info@vagantes -- www.vagantes.be

Vagantes Morborum is niet aan zijn proefstuk toe met de organisatie van dit prestigieuze concert in het Concertgebouw Brugge. In het voorbije decennium organiseerden zij een aantal dergelijke groot opgezette concerten met orkest en meerdere koren, zoals de uitvoering van de Messiah van Handel (in de bewerking van Mozart) in het Concertgebouw Brugge voor een 1000-tal toeschouwers, in 2015 n.a.v. de 50ste verjaardag van het koor, ook toen met het orkest Apotheosis en dezelfde gastkoren.

In datzelfde jaar bracht Vagantes Morborum in de Sint-Gilliskerk te Brugge een passieconcert met o.a. de Requiem van G. Fauré en twee jaar eerder stond het koor met de uitvoering van die Schöpfung van J. Haydn in het Concertgebouw.

Vagantes Morborum is anno 2017 een gereputeerd koor dat de lat hoog legt voor de kwaliteitsvolle uitvoering van een divers repertoire: van liederen tot symfonische werken, zowel a capella als met klein ensemble of groot orkest.

De concerten worden met hoge kwaliteit voorbereid en uitgevoerd o.l.v. Korneel Bernolet, sinds 2010 vaste dirigent van Vagantes, en in 2014 ‘Jonge musicus van het jaar’ voor de Belgische muziekpers. Hij is tevens assistent-dirigent van Jos van Immerseel bij Anima Eterna Brugge en van Christophe Rousset bij Les Talents Lyriques (Parijs), waar hij ook klavecinist en chef-de-chant bij operaproducties is.