Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

100% Tonia - dankjewel om wie je bent geworden.

01/09/2017

Elk jaar onthalen we in De Ark Vlaanderen vrijwilligers uit het buitenland met EVS, European Volunteering Service. De vrijwilligers wonen en werken een jaartje mee in een Vlaamse Arkgemeenschap. Al meer dan 30 jaar werken we voor de selectie, opvolging en coaching samen met ASF, Aktion Sühnezeichen Friedensdienste, een Duitse vredesorganisatie die is ontstaan na de tweede wereldoorlog. Dit jaar was Tonia in De Ark Gent. We schrijven haar een afscheidsbrief.

Lieve, lieve, lieve Tonia,

We zijn blij en heel dankbaar dat je bij ons hebt gewoond en gewerkt. Met je jeugdig enthousiasme en energie heb je ons een heel jaar opgevrolijkt. Je hebt dit jaar veel kunnen leren. Zo heb je geleerd om beter te plannen & te organiseren, samen te werken, initiatief te nemen, verantwoordelijkheid te dragen,... Dat zijn allemaal heel waardevolle vaardigheden en competenties die je in je professionele leven nodig zal hebben. Maar toen we aan jou vroegen wat dit jaar met jou had gedaan, maakte je een heel andere opsomming: je had geleerd langzamer te leven, je leeft meer in het ‘nu-moment’ en je hebt leren houden van mensen die anders zijn en die je niet zelf hebt gekozen. Je vertelde dat je ‘zijn’ was veranderd, nog meer dan jouw ‘kunnen’.

Eigenlijk ontdekte je na een jaar dat jijzelf was veranderd en dat de mooie Tonia die we vorig jaar in september mochten onthalen nog mooier, voller en echter was geworden. Door je open te stellen voor de vriendschap, interesses, zorgvragen en vrolijkheid van deze mensen met een beperking en je door hen op sleeptouw te laten nemen in hun leefwereld, hebben ze jou geleerd waar het in het leven echt om draait: hier en nu mensen graag zien en graag gezien worden. Of zoals je het zelf samenvatte: ik heb geleerd dat knuffelen deugd doet.

Lieve Tonia, door je een heel jaar te laten omvormen door deze mooie mensen met een verstandelijke beperking, heb je jezelf het mooiste cadeau van de wereld geschonken: te mogen worden wie je ten diepste al bent. De schijnbaar zwaksten in onze samenleving  dragen in zich de kracht om de wereld te veranderen. Ze doen dit niet met ronkende meerjaren-, politieke en gesofisticeerde businessplannen, maar doen dit vrijwilliger per vrijwilliger, vriend per vriend, hart per hart en zullen uiteindelijk op hun manier de wereld tot een plaats maken waar iedereen 100% meetelt.

Lieve Tonia, dankjewel om wie je bent geworden, 100% Mens. We zijn voor altijd een thuis voor jou. Altijd welkom!

Groetjes,

Anja T’Kindt in naam van De Ark Gent.

 

 

Onderwerpen