Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Achtste en prachtigste sacrament

12/04/2017

Het achtste en prachtigste sacrament

De voetwassing in De Ark is een ritueel gebeuren. We zitten samen in een kring en ieder wast de voeten van zijn linkerbuur en wordt nadien door die linkerbuur gezegend door handoplegging. Zo wast iedereen eens iemands voeten, wordt hij gezegend en worden op zijn beurt ook zijn voeten gewassen en mag hij iemand zegenen.

Je wordt gestreeld en geheeld zoals je bent: kwetsbaar en een beetje stinkend. En op jouw beurt word je uitgenodigd de ander graag te zien zoals hij is: gebroken en vuil. En als je streelt en heelt wat klein & kwetsbaar is, voel je Gods zegen.

Iemands voeten wassen, dat valt nog mee, dat doen we zo vaak in De Ark. Maar je voeten laten wassen, vergt veel meer moed. Je moet een zekere schroom over om je kwetsbaar op te stellen en je te laten zien zoals je werkelijk bent. Het vraagt moed toe te geven dat je ook niet zo goed weet waar je leven naartoe gaat en waarom je je soms verdrietig of angstig voelt. Maar als je de liefde van de A(a)nder toelaat, kan je druppelsgewijs ontdekken dat je méér bent dan jouw gebrokenheid, dat je méér bent dan wat je klein en gebroken maakt. Dan kan je ontdekken dat je gemaakt bent om te beminnen en bemind te worden. Dan ontdekken we dat we een zegen zijn voor de A(a)nder.

Hoe kunnen we de Goede Week beter ingaan, dan door ons bewust te worden van de Grote Liefde die ons tegemoet komt, de Liefde die zachtjes aanwezig blijft in de grootste duisternis, de Liefde die ons heelt en streelt, de Liefde die het uiteindelijk overwint van de Dood.

Van ons mogen ze de voetwassing uitroepen tot het achtste en prachtigste sacrament. We wensen jullie een goede Goede Week toe!

Anja T’Kindt, De Ark Gent

 

Onderwerpen