Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Dit ben ik - no lions in Paris

04/02/2016

Nieuwe webserie

Eind 2015 lanceerde De Ark Internationaal (L’Arche International) een webserie onder de naam ‘As I am’, vrij vertaald als ‘Dit ben ik’.

Waarom deze webserie ?

Als reden geeft De Ark: “Mensen met een verstandelijke beperking moeten nog steeds opboksen tegen de dominante perceptie – die in alle culturen aanwezig is – dat zij niet gewenst zijn. Dit is één van de grote onrechtvaardigheden in onze wereld. Maar het is ook een onrecht waar we iets aan kunnen doen.”

Ongewenst, ook in onze westerse cultuur ?

Dat in vreemde culturen een handicap nog als een straf van God wordt gezien verbaast ons niet. Lastiger is het om te erkennen dat onze westerse cultuur niet vrij is van een negatieve houding tegenover ‘handicap en beperking’. De titel van een artikel in De Standaard van 5 september 2015 spreekt nochtans boekdelen: “Een gehandicapt kind is een veel groter taboe dan een burn-out”. Aan het woord in dit artikel is VRT-wetstraatjournaliste Goedele Devroy.

Een wereld buiten het gewone

De Ark kiest uitdrukkelijk voor een positieve benadering. Haar geloof dat mensen met een verstandelijke beperking ons iets kunnen bijbrengen is groot. De webserie ‘dit ben ik’ wil iedereen uitnodigen op een nieuwe manier naar onze wereld te kijken en gewoon te genieten van ‘wie we zijn zoals we zijn’.

“5000 kapotte cadeautje”

Er zit een geschenk in iets dat gebroken is … op voorwaarde dat je dat kan vinden. In de eerste aflevering ontmoeten we Mateusz Jaworski van De Ark Polen, die zijn manier van cadeautjes maken met ons deelt.

Kijk hier in ’t Frans. Kijk hier in ’t Engels.

“Geen leeuwen in Parijs”

Reisverslagen kleuren reeds eeuwenlang de manier waarop we naar de wereld kijken. Maar wanneer las je voor ’t laatst een verslag van een reiziger met hersenverlamming ? In deze aflevering neemt Musa Kirokote ons mee naar een plaats waar honden zich als mensen kleden en mensen eten zoals geiten. Beeld je een wereld in buiten het gewone !

Kijk hier in ’t Frans. Kijk hier in ’t Engels.

Onderwerpen