Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Het is een beetje zoals trouwen of aan kinderen beginnen

15/04/2018

Zestien jaar geleden had ik een blauw foldertje in mijn handen. Mijn studies liepen ten einde en ik wist niet wat ik nadien zou gaan doen. Het blauwe foldertje toonde mensen die samen in een grote boot zaten. Ze zagen er gelukkig uit. “Arkgemeenschap Moerkerke. Gemeenschap voor mensen met en zonder mentale beperking” stond er op. Het foldertje verdween in mijn handtas. Het idee om als vrijwilliger naar De Ark te gaan nestelde zich in mijn achterhoofd. Niet veel later klopte ik aan bij De Barke in Moerkerke.

Het werd een prachtig en heel intens jaar samenleven, plezier maken, soep leren koken en vooral ontdekken dat iedereen kwetsbaar én beminnenswaardig is. Sindsdien heeft De Ark mijn leven niet meer verlaten. Na het Moerkerkse jaar trouwde ik met Lieven. Een jaar later trokken we samen voor een tweetal maanden naar De Ark in Kolkata, India. We voelden er ons thuis en we skypen nog regelmatig met de vrienden die we eraan overhielden.

Lieven en ik gingen in Gent wonen en werden groot-weekend-gezin voor enkele gasten uit Moerkerke. Tot we zelf aan een ‘groot gezin’ begonnen… De afstand Gent-Moerkerke bleek te groot om actief aan het gemeenschapsleven deel te nemen. Toen ik in verwachting was van ons tweede kindje, kwam de vraag om mee te werken aan een Arkgemeenschap in Gent. En of we dat wilden!

Zo stonden we mee aan de wieg van deze levendige gemeenschap in Gent. De voorbije jaren mochten we er intens meeleven. Ik werd lid van de gemeenschapsraad, Lieven viel meermaals in de zetel in slaap, Sarah keek samen met Nikola naar filmpjes, Andries en Matthijs speelden voetbal tijdens een Arkaffee en met Ronny gingen we met z’n allen wel eens frietjes eten. In De Ark Gent voelen we ons 100% thuis. Ik vind er warmte en menselijkheid. Ik leer er ‘graag zien’ en ‘graag gezien worden’. 

Van deze kostbare gemeenschap mag ik nu de verantwoordelijke worden; “de baas”, zoals Willem liefdevol zegt. Het is een beetje zoals trouwen of aan kinderen beginnen: je weet dat je het heel graag wil, maar je hebt geen idee wat je allemaal te wachten staat. Wat ik wel weet, is dat ik heel blij ben met deze nieuwe opdracht. Ik heb er vertrouwen in dat we samen verder kunnen groeien. Ik mag aan het roer staan van een boot met een prachtige bemanning.

Van het blauwe foldertje tot in deze nieuwsbrief loopt de rode draad van De Ark: mensen samen in een boot. We zien er gelukkig uit!

Onderwerpen