Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Je bent belangrijk zoals je bent

18/09/2023

Ieva, onze ESC-vrijwilliger, schreef een artikel voor haar zendorganisatie in Litouwen Het European Solidarity Corps is een programma vanuit Europa dat jongeren de kans geeft vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. We vertaalden Ieva's Litouws artikel met Deepl.com

Je bent belangrijk zoals je bent

Mijn naam is Ieva en ik deed een jaartje vrijwilligerswerk bij De Ark Moerkerke-Brugge in België. Veel mensen weten misschien niet wat De Ark is, maar ongeveer een jaar geleden was het nog heel ver weg van mij. Maar het is de mooiste ervaring van mijn leven geworden, een ervaring die mijn wereld op zijn kop heeft gezet. Mijn beslissing was nogal spontaan, ik zei: 'Het is nu of nooit.' Diep in mijn hart heb ik altijd al het verlangen gehad om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen. Ik wilde vooral weten hoe het leven is in een gemeenschap. Daarom zou ik mijn beslissing om vrijwilligerswerk te gaan doen bij De Ark omschrijven als een van de grootste uitdagingen die ik ooit heb meegemaakt.

Ik had nog nooit gewerkt met mensen met een beperking. Het was toen moeilijk te geloven dat zij het beste deel van mijn leven zouden worden.

Wat is de De Ark? Het is een plek waar mensen met een verstandelijke beperking leven en tijd doorbrengen met andere mensen - vrijwilligers en assistenten. We leven hier als één grote familie. We koken samen, we maken samen schoon, we gaan samen uit. We maken wandelingen, spelen gezelschapsspelletjes, vieren feestjes en als er problemen zijn, zijn we samen verdrietig. We hebben ook een werkplaats waar we activiteiten uitvoeren zoals koken, koekjes bakken, kaarsen en kleiproducten maken, knutselen, tekenen, enz. Voor mij zijn de leukste activiteiten dessertjes of eten maken met de bewoners. We hebben zelfs een paar Litouwse recepten uitgeprobeerd, waardoor ik me thuis voelde.

Het idee van de gemeenschap is dat mensen met een beperking een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden, ze hebben alleen een beetje hulp nodig hebben. Mijn belangrijkste taak hier is om bij de mensen te zijn op die momenten. Ik ben er om hen te helpen in hun dagelijks leven, om samen hobby's te doen, om elkaar te steunen.
We doen ook veel leuke ontspannende zaken zoals naar de bioscoop, theater, café of concerten gaan. Het meest memorabele evenement met de gemeenschap was het rockmuziekfestival, Rock for Specials, speciaal voor mensen met een beperking. Het was goed om de menigte mensen te zien dansen, zingen en genieten van het festival. Ik had nog nooit eerder zoiets moois en uitbundigs gezien en ik denk dat het een unieke kans is om te laten zien dat mensen met een beperking het recht hebben om het leven te vieren.

Maar elke nieuwe ervaring is niet zonder uitdagingen.

Maar zonder uitdagingen zou het leven zou het leven waarschijnlijk saai zijn. De grootste moeilijkheid die ik tegenkwam was een nieuwe taal. Toen ik aankwam, sprak ik helemaal geen Nederlands. De taalcursus hielp me om die barrière te overwinnen en was meteen ook een geweldige kans had om mensen te ontmoeten uit verre landen en uiteenlopende culturen. Omdat zoveel mensen me hielpen met de taal werd het nooit saai. Ik ben de mensen dankbaar die het mogelijk maakten om de taal te leren. Het was niet eng om fouten te maken omdat ik wist dat deze mensen me niet zouden veroordelen. Andere uitdagingen waren het wennen aan een andere cultuur, communicatie en zelfs eten. Maar ook hier kreeg ik hulp van mijn collega's met wie ik mijn lief en leed kon delen.

Als ik vertel over mijn jaartje, zeg ik vaak dat wij moeten leren van mensen met een beperking. Mijn grootste ontdekking in het leven deed ik zodra ik aankwam - hoe deze mensen in staat zijn om een complete vreemdeling die uit een ander land komt en niet eens dezelfde taal spreekt, hartelijk te verwelkomen.

De grootste les die ik hier geleerd heb is misschien wel: "In De Ark ben je belangrijk en mag je zijn zoals je bent.

Je hoeft niet te wachten op iets speciaals om een knuffel of een compliment te krijgen. Mensen met een beperking zijn oprecht en open. Deze mensen hebben me geleerd dat het niet nodig is om speciale dingen te doen om iemand een plezier te doen, het is gewoon genoeg om menselijk te zijn door samen te zijn, eenvoudige dingen te doen zoals koffie drinken, wandelen of tv kijken. Tijd samen is hun grootste waarde. Dat is iets wat ik heel erg zal missen in onze hectische wereld waar vol haast, zonder tijd of een goed woord. Dit vrijwilligerswerk is niet zomaar een project voor mij, maar een levenslange ontdekking. Mensen met een beperking hebben me geleerd om stil te staan en gelukkig te zijn in het moment. Ze hebben me geleerd dat de zin van het leven in de kleine dingen zit. En mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn als voor dit vrijwilligerswerk. Hiervoor dank ik hen heel erg!

Ik kan dit vrijwilligerswerk van harte aanbevelen aan iedereen die eens wil stilvallen, een pauze wil nemen of wil leren genieten van het hier en nu. De mensen met een beperking zijn onze beste docenten. Vrijwilligerswerk is niet alleen goed voor de anderen, maar helpt ook jou om uit jouw comfortzone te stappen, interessante mensen te ontmoeten, uitdagingen te overwinnen en een onbekende kant van jezelf ontdekken. Door aan anderen te geven, verrijk je jezelf.

Vertaald door deepl.com 

Onderwerpen