Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Life goes on - oorlog of niet - Life goes on

26/02/2022

Ik belde gisteren nog met Olesia, de verantwoordelijke van De Ark Oekraïne. De oorlog is begonnen... Gisteren ging 2x het bomalarm af, maar de paniek is verminderd. Iedereen weet nu waar hij naartoe kan om te schuilden. Tot nu toe is iedereen veilig in de gemeenschap. De assistenten staan in nauw contact met de families. De laptops die we vorig jaar doneerden, komen goed van pas.

Ik had vorige week nog een uitgebreider zoomgesprek met Olesia. Ze vertelde over hoe het voelt om te leven en te werken onder een oorlogsdreiging. 

“Vandaag is een zonnige dag, iedereen loopt gewoon rond, zou dit plots zomaar kunnen veranderen?”, zegt ze, “De Ark is in het Westen van het land, ver van het oosten waar het conflict oplaait. We blijven hopen dat het maar blufpoker is. En toch proberen we ons op het ergste voor te bereiden. De 65 mensen met een beperking die we onthalen in de 5 dagcentra in Lviv wonen bij hun families. Het is moeilijk in te schatten welke ondersteuning deze 65 gezinnen nodig zullen hebben: Zullen we onze huizen kunnen verlaten? Zal er elektriciteit zijn? Zal er wifi zijn? Zullen we moeten vluchten?”

Voorzichtig vraag ik aan Olesia: “Wat kunnen wij voor jullie doen?”
Ze zucht en antwoordt: “Ik weet het niet. Jullie kunnen voor ons bidden. En als er echt oorlog komt, zullen we veel geld nodig hebben. Ik hoop dat we in contact met elkaar blijven.”

Maar weet je, Life goes on, drukt ze me op het hart. Ze vertelt me over Vasyl, een man met een beperking van 48 jaar die altijd bij zijn vader heeft gewoond. Zijn vader is opgenomen in het ziekenhuis en kan niet meer terug naar huis. Zijn familie kijkt niet naar Vasyl om. Tweemaal per week komt er een sociaal assistent van de overheid voor hem langs, maar da’s niet voldoende. De Ark ging op zoek naar nieuwe mensen die Vasyl thuis kunnen ondersteunen. Ze herstelden het contact met een oude tante en vonden enkele buren die een oogje in het zeil willen houden. Dankzij een fondsenwervingsactie zamelde De Ark geld in om een nieuw bed en een microgolfoven voor hem te kopen. Zo kan Vasyl toch thuis blijven wonen en overdag verder naar het dagcentrum gaan.

Ondanks de oorlogsdreiging, onzekerheid en angst gaat het leven door, zeker in De Ark. Mensen moeten worden geholpen, geld moet worden ingezameld, toekomst moet mogelijk gemaakt worden. Onze vrienden in Oekraïne maken een wereld van verschil. Doe je mee?

Anja T’Kindt – De Ark Vlaanderen
Foto: Vasyl

Doneren voor De Ark Oekraïne kan op BE72 3631 4032 7516 
Lees hier meer

 Noteer 21 maart 19u in je agenda voor 'De Ark got Talent' en ontmoet Olesia & Roman uit Oekraïne. Meer info hier.

Onderwerpen