Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Niets moet alles mag of toch heel veel

06/06/2023

Lees hier onze vacatures.

Ik hou van de kleinschaligheid bij De Ark. Dankzij de één-op-één-relaties en de kleine groep van bewoners kan ik me er volledig ontplooiien. Het is geen typische ‘instelling’ waar je terecht komt, neen, de bewoners leven er samen in een huis als familie en wij als assistent hebben het genoegen om hen te mogen vergezellen in hun dagelijkse leven, in hun huis.

Ik kreeg de tijd mezelf te leren kennen in wie ik ben als assistent en kon ik met behulp van alle collega’s mijn sterktes, maar ook mijn zwaktes ontdekken in het omgaan met mensen.

Ook de variatie in het werk vind ik een groot pluspunt waarbij het assistent zijn zich niet alleen focust op de specifieke begeleiding per bewoner, maar ook gewoon gezellig samen koken en tafelen maken deel uit van de job. Iedere dag beleef je er heel veel plezier samen, met elkaar!

Wanneer je op het einde van de dag een glimlach ziet op ieders gezicht, weet je dat voor ieder van hen, maar ook voor jezelf een heel geslaagde dag was. Het is dan ook altijd fijn om te horen wanneer de gasten tegen me zeiden: ‘Ik ben blij dat je hier werkt!’ Of ‘Ik zien u geirn’.

Niets moet, alles mag - of toch heel veel mag 😉. In het werk ben ik heel vrij in wat ik doe doorheen de dag. De bewoners hebben zelf leuke ideeën in hoe ze hun dag willen spenderen. Natuurlijk gaat niet altijd iedereen daarin akkoord en willen er sommigen thuis blijven waarbij er dan bemiddeld moet worden of waar er compromissen kunnen worden gesloten. Ook daarin kan ik heel veel leren in hoe zo’n discussies worden opgelost door vooral te luisteren naar elkaar.

Doordat de groep net wat kleiner is, wist ik snel ieders voorkeuren zodat daar wat mee kon gepuzzeld worden tijdens de dagactiviteiten. Doordat je de tijd kan nemen om iedereen te leren kennen en omdat de groepsgrootte beperkt is, kan je iedere persoon tot in hun ziel leren kennen.

De collega’s zijn een gezellige bende! Iedereen staat altijd paraat, al is het voor een vraag of een babbel.

Voor mijn studies die ik combineer met mijn job werk ik aan een masterproef over woonzorgcentra. Toen mijn enquête voor mijn masterproef niet goed lukte, boden mijn collega’s spontaan aan te helpen zoeken naar respondenten. Daar was ik hen dan ook enorm dankbaar voor! Het gevoel dat ik er niet alleen voor stond in mijn zoektocht zorgde er voor dat ik wat extra motivatie terug kreeg 😊

Er valt zo veel positiefs te zeggen over de werking van De Ark en alle bewoners. Ook al zijn er soms wel eens mindere dagen of momentjes waarop ik dacht ‘pfoee, ik heb er even genoeg van’, de bewoners toverden al snel terug een lach op mijn gezicht en toonden steeds opnieuw aan waarom ik dit werk met hart en ziel doe. Ik ben hen altijd dankbaar voor de liefde voor het vak die ze me hebben doen inzien.

Kyana De Baets

 

Onderwerpen