Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Pauwe-trots

30/05/2017

Zondag, 28 mei 2017.

Als ik op deze luie zondagochtend terugblik op het voorbije jaar, dan vervult mij een gevoel van grote trots. Zie eens hoe goed onze kleine gemeenschap groeit en bloeit en stevig geworteld staande blijft. Het ontroert mij ten diepste.

Door de nieuwe financieringswet voor personen met een beperking is er veel onzekerheid rond budget, wetgeving, leefbaarheid voor kleinschalige organisaties zoals de onze, ... De samenleving zet mensen onder druk om niet langer zorg te hoeven dragen door de NIPT-test, die tijdens de zwangerschap het syndroom van Down kan vaststellen, te promoten. We worden gepusht om aan schaalvergroting te doen zodat we meer met minder middelen moeten doen. Religie en zingeving worden uit het maatschappelijke beeld geweerd en zijn enkel iets voor binnenskamers, waar niemand je ziet. Maar deze stroming in de samenleving staat haaks op wie wij als Ark willen en kunnen zijn.

Wij willen blijven staan voor een zorg die voortvloeit uit de persoonlijke band die we met elkaar aangaan. We willen blijven investeren in gratuïte ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking om op die manier de wereld warmer en kleurrijker te maken. We willen blijven ijveren voor meer bezieling & verstilling en zo voor meer aandacht voor de zachte stem van wie kwetsbaar is. We willen blijven gaan voor een wereld waar iedereen 100% MENS mag & kan worden.

Als ik terugkijk naar het voorbije jaar van onze kleine gemeenschap, voel ik me pauwe-trots. Zie hoe goed we met elkaar overeen komen, zie hoeveel flexibiliteit er is om met al deze veranderingen om te gaan, zie hoe we ons laven aan elkaar om verder dat broze spoor van ontmoeting te gaan, zie hoe we tot het uiterste gaan om iemand een goeie thuis te bieden, zie hoeveel vertrouwen er is dat in elke onzekerheid een stukje nieuw leven schuilt. Hiney ma tov uma na'im, shevet achim gam yachad, zie hoe goed & lieflijk het is als mensen samen leven (psalm 133). We zijn gedragen.

Anja T'Kindt

gemeenschapsverantwoordelijke

 

 

Onderwerpen