Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Waarom we niet hoeven te koken op zondag

15/04/2017

Zaterdag, 15 april 2017.

We zijn met onze gemeenschap nooit grote pilaarbijters geweest. We hebben niet, zoals in de meeste Arkgemeenschappen, een wekelijkse viering of een gezamenlijk avondgebed. In dat opzicht zijn we kinderen van onze tijd, waar ook kerk- en gemeenschapsmodellen van vroeger niet meer up-to-date zijn.

En toch kan ik me niet van de indruk ontdoen, dat er nieuwe vormen van kerkzijn en gemeenschap aan het ontstaan zijn. Het viel me op dat we de laatste tijd weinig hoefden te koken op zondag. Bijna altijd waren we uitgenodigd op een etentje bij een groep, een gemeenschap of een kerk. We waren welkom op de maandelijkse Zondagse ontmoetingen in het Sint-Baafshuis, de maaltijden van Onderweg in de Oude Abdij, het vieruurtje van de vrijwilligerskick-off van de Clemenspoort, het gemeenschapshuis Camino van de zusters Bernardinnen, de barbecue van de Bavodag, de Taizé- & spaghetti-avond van de Sint-Michielsbeweging Gent, de receptie van de doop van Maaike op Sint-Pieters-Buiten, de broodmaaltijd op de Open Avond van IJD,… Waarom toch, hè. Waarom willen deze nieuwe vormen van kerkzijn en gemeenschap ons erbij?

‘Vind plaatsen van hoop’, zegt Jean Vanier. Misschien is het dat wel. Waar wij komen is er hoop. Omdat mensen gevoelig worden voor wat klein en kwetsbaar is. Omdat we doen beseffen dat het leven en de wereld niet maakbaar is en dat dat helemaal niet erg is. Omdat onze vrolijkheid aanstekelijk werkt. Omdat we door onze zichtbare beperkingen anderen de permissie geven zich ook kwetsbaar op te stellen. Omdat we het goede van de mens oproepen. Omdat we mensen zorg laten dragen voor elkaar. Omdat we levende getuigen zijn van opstanding uit gebrokenheid.   

Terwijl we op Stille Zaterdag wezenloos staren naar de oude restanten van kerkzijn en gemeenschap, barsten op Pasen bij het ochtendgloren de bloemknoppen van de nieuwe wereld open. De frisse bloesemgeur van nieuwe vormen van kerkzijn en gemeenschap komt ons tegemoet. Daar kunnen wij alleen maar hoopvol op toasten, laat de paasklokken nu maar luiden, laten we samen aan tafel gaan!

Anja T'Kindt, verantwoordelijke De Ark Gent

Onderwerpen