Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Waarom Willem naast de nieuwe bisschop moest zitten

08/12/2016

Donderdag, 8 december 2016.

Dag Lode,

Ik vergeet nooit onze eerste Bavodag. We waren nog maar enkele weken gestart met De Ark in Gent, we hadden 1400 jeneverglaasjes beschilderd voor alle medewerkers van de Bavodag. Daarom gingen we naar ’t slotmoment op het Sint-Pietersplein. Er was een massa volk en bleven wat achteraan drentelen, een beetje bang van de massa. Je kwam naar ons toe en zei tegen Nikola: ‘Maar je kan niets zien’. En je pakte haar op en zette haar op je schouders. Ik weet niet of je toen besefte wat je deed, waarschijnlijk was het een hele spontane daad – zomaar uit je hart. Maar dat moment tilde je onze armste persoon, Nikola, op – letterlijk en figuurlijk, en liet haar triomfantelijk rondkijken; zij zag iedereen en iedereen kon haar zien. Zonder woorden, zonder theorieën, zonder ingewikkelde gedachteconstructies, maakte je duidelijk aan Nikola en alle omstaanders om wie het draait in de kerk, naar wie we moeten luisteren om de wereld en onszelf te laten veranderen. Ik krijg nog kippenvel als ik aan dat moment denk. Nikola heeft niet lang in je nek gezeten, ze was een beetje bang en overrompeld en vermoedelijk was ze ook wat zwaar. Maar de Geest bij jullie beiden was heel duidelijk: zalig de armen want aan hen behoort het Koninkrijk. En dat Koninkrijk is nu reeds aangebroken.

Ik was dan ook diep ontroerd door je slotwoord tijdens je bisschopswijding zondag. Je bedankte iedereen uitgebreid voor de mooie dag, maar je grootste dankbaarheid ging uit naar Lutje, je zus. Je zei: ‘Lutje is mijn zus. Ze had een diep verstandelijke beperking. Ze kon niet veel, eigenlijk kon ze niets. En daardoor alles. Ze leerde me dat ik niets speciaals moest doen, dat ik er gewoon mocht zijn. En dat dat genoeg is. Op die manier leerde ze me alles over het leven en God.’

Nu begrijp ik waarom je mee aan de wieg stond van De Ark Gent en waarom Willem naast je moest zitten bij de feestmaaltijd zondag. Je ziet ons graag, je hebt ons nodig. Bisschop zijn zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar weet dat we jou graag zien om wie je bent. En als je moeilijke beslissingen moet nemen, denk dan aan Nikola. Wat zou nodig zijn om haar, en samen met haar de hele mensheid, op te tillen? En als je ’t wat moeilijk hebt of gewoon zin hebt in een beetje ongedwongen vrolijkheid, spring dan gerust eens binnen in De Ark Moerkerke-Brugge. Je krijgt er gegarandeerd een tas koffie en wat gezelligheid.

Welkom Monseigneur Aerts in het bisdom Brugge!

 

Anja T'Kindt - De Ark Vlaanderen

 

Onderwerpen