Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Warm dekentje van Jorismuziek

15/10/2018

Zondag, 14 oktober 2018.

Joris is deze week precies 12 jaar gestorven. Joris was iemand met syndroom van Down bij wie ik in De Ark Antwerpen, een leefgemeenschap voor mensen met en zonder verstandelijke beperking, heb gewoond. Hij had slechte longen, hoorde niet goed en sprak bijna niet. Maar bovenal was hij traag… ongelofelijk traag, nog trager dan een slow motion-film. Het was om de muren van op te lopen. Door zijn traagheid leerde hij elke nieuwe assistent wat ‘onthaasting’ was, de een had er al wat meer tijd voor nodig dan de ander, maar Joris overwon altijd. Hij was de ware leermeester van de onthaasting.

Hij had een manier van aanwezig zijn die heel diep gegrond was in wie hij was. Hij kon mensen en situaties feilloos aanvoelen en dwong je naast hem te zitten en stil te vallen. Dan keek hij je met zijn grote bambi-ogen aan en fluisterde: hoe is ‘t? Het was alsof hij recht naar je ziel keek waardoor je niet anders kon dan eerlijk te antwoorden. Je hoefde geen omhaal van woorden te gebruiken, want hij luisterde met de stilte van zijn hart. Hij liefkoosde je door je aaikes te geven en zachte spinnende geluidjes voor je te maken. Tijd doorbrengen met Joris was zoals onder een warm dekentje kruipen met een lekker tasje thee en genieten van de rust en de stilte. Joris’ stilte kon wonderen doen.

Het is die liefdevolle stille aanwezigheid van Joris die me geleerd heeft zelf ook bewust stilte op te zoeken om me erin te wentelen en die stilte zijn wonder in mij te laten doen. Elke ochtend en avond probeer ik een momentje te mediteren en aanwezig te zijn in die Stilte. Noem het God, Stilte, Liefde of Leven. Noem het Joris, Bert, Nikola of Marieke. Het is vanuit die dragende Stilte dat we elke dag mogen leven. En ik weet zeker, als we vanuit die liefdevolle Stilte leven en van daaruit naar mensen toestappen, dan wordt vrede in de mens en de wereld mogelijk.

Het is diezelfde liefdevolle stille Aanwezigheid die ik voel bij de polyfone muziek van het koor Melpomene. Zondag 21 oktober houdt dit renaissancekoor o.l.v.  Jan Melaerts om 15u een benefietconcert  in Mortsel t.v.v. De Ark Antwerpen. Ze brengen er ‘Jorismuziek’. Ik ben alvast klaar om onder het warm dekentje van deze muziek te kruipen. Je kan nog steeds kaarten verkrijgen op info@arkantwerpen.be. Meer info op www.arkantwerpen.be/prikbord.

Het is diezelfde Stilte die ik voel bij het project ‘Silence for Peace’ waaraan ik meewerk. Op zaterdag 27 oktober nodigen we iedereen uit tussen 12u en 18u om eventjes samen in stilte te zitten onder de Stadshal in Gent. Stilte brengt vrede in jezelf en in de wereld, vrede begint in het hart van ieder mens en verbindt je met de ander. Zo kan er ruimte worden geschapen voor nieuwe mogelijkheden. Meer info www.silenceforpeace.org

Anja T’Kindt - De Ark Vlaanderen

 

Onderwerpen