Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

We hebben alles wat we nodig hebben

05/03/2019

We hebben alles wat we nodig hebben,’ zei Eileen Glass – voormalige internationaal vice-verantwoordelijke van De Ark Internationaal. Op woensdag 26 februari verzamelden meer dan 50 medewerkers en vrienden uit de verschillende Arkgemeenschappen uit Vlaanderen & Nederland om zich te laten inspireren door de wijsheid van Eileen Glass over de betekenis van missie, cultuur en verandering in onze gemeenschappen en de wijdere samenleving. Het was een tijd van ontmoeting, uitwisseling, inspiratie en nieuws uitwisselen. Wat is het fijn om bij elkaar, over de gemeenschappen heen, op verhaal te komen bij elkaar en elkaar te bemoedigen.


Waarvoor kom ik ’s morgens uit bed? Wat is de diepere betekenis van mijn leven? Elk leven is een onherhaalbare geschenk. Geloven we dit zelf? Wat is mijn persoonlijke missie?’ met deze woorden ging ze meteen naar het hart van elke deelnemer en het hart van De Ark. Als we de talenten en gaven van elk lid van onze gemeenschap samenleggen en tot zijn recht laten komen, hebben we alles wat we nodig hebben.

De Ark heeft zijn eigen rituelen en symbolen, samen eten is er zo eentje van. Ook als we in het buitenland zijn en we zien de boot van het logo van De Ark, krijgen we vaak een gevoel van thuiskomen. Cultuur drukt uit wat we voelen over wat we doen. Ook De Ark heeft zijn eigen cultuur. We hebben het nodig om ons persoonlijk verhaal in De Ark en het stichtingsverhaal van onze gemeenschappen opnieuw te leren verstaan. Zo kunnen we veranderingen toelaten en nieuwe rituelen en symbolen creëren om die overgang te maken.

Welke veranderingen merken we binnen De Ark en hoe staan we hier tegenover? Blijven we hangen in verhalen van ‘de goede oude tijd’ of staan we open om de waarde van elke generatie aan bod te laten komen? Er is geen groei mogelijk zonder veranderingen en zonder veranderingen sterven we. Nieuwe mensen zijn vaak verwonderd over de mooie dingen die dagelijks bij ons gebeuren die wij niet meer zien.

Met de vraag: ‘Samen veranderen we de wereld’ is de missie van De Ark. Waarom zijn we dan zelf zo bang voor veranderingen?’, laat Eileen iedereen van ons even ongemakkelijk schuifelen op zijn stoel. ‘Omdat we bang zijn voor persoonlijke veranderingen, maar dat is nochtans hoe dat groei mogelijk is’, antwoordt ze.

Hoe verder we afstaan van het beginverhaal van De Ark in 1964, hoe bewuster we ons worden van onze missie. Het wordt steeds duidelijker dat onze kernmissie gaat over de kracht die mensen met een beperking hebben om ons te veranderen. Het is belangrijk om deze verhalen te delen met elkaar en de wijde wereld. Hoe meer we deze grote verhalen – die vaak in alle kleinheid gebeuren – aan elkaar vertellen, hoe meer ze ook werkelijkheid worden en zich vermenigvuldigen.

En in verhalen vertellen, daarin zijn we heel goed in De Ark! De hele dag zoeken we elkaar op om te vertellen met wat we bezig zijn, wie of wat in onze gemeenschappen ons heeft geraakt, waar we ons zorgen over maken,… Als de vormingsdag ten einde loopt, zijn de verhalen nog niet opgedroogd. We raken niet uitverteld over wat ons bezielt, inspireert en ons ’s morgens uit bed doet opstaan. Deze ontmoetingsdag smaakt naar meer.

belevingsverslag door Anja T’Kindt
inspiratiemedewerker De Ark Vlaanderen

Onderwerpen