Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Geschiedenis

Eind jaren '80 groeide de droom om een nieuwe Arkgemeenschap te starten naast de Arkgemeenschap Antwerpen. Toen de zusters Maricolen hun voormalig klooster in Moerkerke aanboden, kwam onze droom uit.

Hoe De Ark Moerkerke-Brugge ontstond

De Ark Moerkerke-Brugge startte onder de vleugels van De Ark Antwerpen. Wekelijks gingen ze van De Barke, het eerste woonhuis van De Ark Moerkerke-Brugge, naar 't Ateljee in De Ark Antwerpen om daar te werken en te vergaderen.
De echte start begon in 1993 toen Frank, Annie en Lieven in een oud klooster van de zusters Maricolen in Moerkerke kwamen wonen. Overdag ging iedereen werken in 't Hoevetje met Paul. Ze onderhielden hun eigen tuin, maakten véél confituur en hadden veel beesten. Varkens, geiten, konijnen, kippen,... zorgden voor de nodige animo en geld in 't laatje. In 2007 opende het tweede huis De Moerbei in de binnenstad van Brugge. 

De Ark in Vlaanderen, België en Nederland

De Ark Moerkerke-Brugge heeft nauwe contacten met de andere Vlaamse Arkgemeenschappen. We gaan regelmatig op weekend bij elkaar en gingen vroeger vele jaren samen op reis. De Ark Moerkerke-Brugge maakt deel uit van De Ark Vlaanderen vzw en De Ark in België. Ook met onze Nederlandse vrienden in Gouda en Haarlem voelden we ons sterk verbonden.

De eerste Arkgemeenschap in 1964 in Frankrijk

De Ark (L’Arche) is opgericht in 1964 in Trosly in Frankrijk. Jean Vanier (1928-2019), oud-marineofficier en professor filosofie en theologie, besliste Raphaël en Philippe, twee mannen met een verstandelijke beperking te onthalen. Vandaag is De Ark uitgegroeid tot een wereldwijdnetwerk met meer dan 145 Arkgemeenschappen in 35 landen.

In februari 2020 kwam aan het licht dat Jean Vanier vrouwen zonder verstandelijke beperking misbruikte in het kader van spirituele begeleiding. Lees hier meer over het onafhankelijk onderzoek dat De Ark Internationaal had ingesteld. Wij veroordelen dit gedrag ten stelligste. Wij leven mee met het leed van de slachtoffers en zijn dankbaar voor de moed die zij hebben getoond om dit misbruik aan te klagen. Het spreekt voor zich dat we er alles aan doen om misbruik binnen onze gemeenschappen te voorkomen. De stappen die we het eerste jaar na deze onthullingen hebben ondernomen, kan je hier lezen. De Studiecommissie vanuit De Ark Internationaal maakte zijn rapport bekend op 30 januari 2023.

Het fundament van onze Arkgemeenschappen blijft overeind. De mensen die deel uitmaken van onze gemeenschappen zetten zich in om de unieke waarde van iedere mens en de onderlinge samenwerking te bevorderen. De Ark is zoveel meer dan zijn stichter.

Met frisse wind de wereld in

De Ark Moerkerke-Brugge is ondertussen geëvolueerd tot een gemeenschap met twee woonhuizen, een project begeleid wonen en een eigen dagwerking. De eerste bewoners worden een dagje ouder en daarom werd een nieuw activiteitencentrum gebouwd op het domein van het eerste woonhuis. Zo kunnen de mensen van het eerste uur op eigen ritme hun pensioen inzetten.

Eind jaren '80 groeide de droom om een nieuwe Arkgemeenschap te starten naast de Arkgemeenschap Antwerpen. Toen de zusters Maricolen hun voormalig klooster in Moerkerke aanboden, kwam onze droom uit.

--- getuigenis ---

Ik en Frank zijn met Lieven begonnen in De Barke. We hadden keuns (konijnen), varkens en geiten. Met Lieve en Paul maakten we veel confituur. We gingen elke week met het busje naar onze vrienden in De Ark Antwerpen.

Annie, oprichter De Ark Moerkerke-Brugge