Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Als persoon met een beperking

Ben je op als persoon met beperking op zoek naar een warme familiale woonplaats waar persoonlijke aanpak én professionaliteit centraal staat? Vind je een eigen netwerk belangrijk? Kom wonen in De Ark en wees THUIS.

Binnenkort open plaatsen

Binnenkort hebben we nieuwe open plaatsen. Daarom leren we jou graag nu al kennen. Neem contact met ons op, breng ons een bezoekje of snuif even de sfeer op op een feest.

"We zien ier thus"

We bieden een warme thuis aan aan mensen met een verstandelijke beperking én hun entourage. We kiezen er bewust voor om kleinschalig te blijven (woongroepen van 8 à 12 bewoners) zodat de persoonlijke aanpak centraal blijft staan. Dankzij onze vaste begeleiders is er een persoonlijke aanpak die wordt aangevuld met expertise uit ons professioneel netwerk.

Familie en vrienden zijn betrokken partners. Wie geen eigen netwerk heeft, kan beroep doen op de talrijke vriendenkring van De Ark.

"We doen het tope"

We zijn ingebed in een professioneel netwerk waardoor we alle professionele hulp in huis kunnen halen die nodig is. In het huis werken ook jonge buitenlandse vrijwilligers mee als extra ondersteuning. Dit zorgt voor meer kwaliteitsvolle één-op-één momenten en een grotere keuzevrijheid om activiteiten buitenshuis te doen.

"Een beetje contrarie"

Vanuit onze waarden geven we actief mee vorm aan de samenleving. We vinden het belangrijk om deel te nemen aan het gewone sociale leven en vrienden te maken, bv. naar de bakker, buurtbarbecue, naar festivalletjes gaan, cinema, ijsjes eten,...

We maken mooie eigen producten zoals kaarsen, keramiek, vilt,... die we verkopen in ons winkeltje.Wij bakken en leveren ook de koekjes die worden geserveerd in Wijs Ijs in Aalter. Bekijk hier onze koekjesvideo.

De meeste bewoners doen ook één of twee halve dagen begeleid werk.

We maken deel uit van een internationaal netwerk van meer dan 150 gemeenschappen in 47 landen waardoor veel uitwisseling mogelijk is. Zo wordt de wereld ons dorp.

Hoe delen we het leven?

Wat je hier en op andere pagina’s leest is maar een kleine impressie van wat De Ark jou te bieden heeft. Je mag alvast zeker zijn van de volgende accenten:

  • Je brengt veel tijd samen door met anderen.
  • Er is ruimte voor persoonlijke tijd op je zelf ingerichte kamer, voor hobby’s en voor contacten met vrienden en familie.
  • Je wordt opgeroepen eigen keuzes te maken en je talenten te delen.
  • Je krijgt verantwoordelijkheid en inspraak. We stimuleren je eigen mogelijkheden.
  • Iedereen helpt mee in de huishoudelijke taken volgens zijn mogelijkheden.
  • Jouw keuzevrijheid is één van onze basisbeginselen van onze pedagogie.
  • Je krijgt een ruim aanbod van vrijetijdsactiviteiten. We trekken er graag samen om uit naar een feestje, kermis, cinema, iets gaan drinken,…
  • Indien je in aanmerking komt kan je ook werken in De Ark. We bieden ook ‘dagbestedingsondersteuning’ aan.
  • We gaan actief met jou actief op ziek naar een netwerk van vrienden. Het hebben van contacten met andere mensen dan met wie je samen woont en werkt zijn is belangrijk. 

Intensieve woonondersteuning

In de huizen van De Ark Moerkerke-Brugge wordt  ‘intensieve woonondersteuning’ geboden. Dit betekent dat er steeds assistenten in huis zijn om waar nodig ondersteuning te bieden. Er is ook nachtpermanentie in de vorm van inslapende assistenten.

Liever zelfstandiger?

Je kan ook zelfstandiger wonen op studio of appartement. We kijken samen hoe de band met de gemeenschap vorm kan krijgen. 

Kom je in aanmerking?

De Ark Moerkerke-Brugge is erkend en gedeeltelijk gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Het VAPH bepaalt mee welke mensen met een verstandelijke beperking bij ons kunnen komen wonen.

Ben je niet zeker of je in aanmerking komt, dan neem je best even contact met ons op.

Zin om in De Ark Moerkerke-Brugge te wonen? Of een andere Vlaamse Ark?

Zou je graag in De Ark Moerkerke-Brugge wonen of wil je eens komen kijken en kennis maken ? Laat het ons zeker weten. Indien er niet meteen plaats is kan je misschien wel als vriend aansluiten bij bepaalde activiteiten. Zo leren we elkaar alvast beter kennen.

Ook De Ark Gent en De Ark Antwerpen hebben regelmatig open plaatsen. Lees meer info op hun websites en neem contact met hen op.

Ben je op als persoon met beperking op zoek naar een warme familiale woonplaats waar persoonlijke aanpak én professionaliteit centraal staat? Vind je een eigen netwerk belangrijk? Kom wonen in De Ark en wees THUIS.

--- getuigenis ---

Beer maakt graag ambiance. Het klikte onmiddellijk met de vriendengroep. De interne en externe begeleiding is heel betrokken en professioneel. Beer heeft de ruimte en omkadering gevonden om er heel lang zorgeloos te wonen, te werken en te ontspannen.

Toon, papa van Beer