Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Wat je mag verwachten

We zijn een leefgemeenschap waar mensen met en zonder verstandelijke beperking samen leven, werken, eten, zingen, de afwas doen, koken, poetsen, ruzie maken en het weer goed maken.

Je deelt het leven met een 10-tal mensen met en zonder verstandelijke beperking in één van de huizen van De Ark. Je deelt het leven van elke dag. Zo ontstaat er een persoonlijke band met de andere bewoners. Die band geeft een warme kleur aan wat je doet en wie je bent. Je wordt 100% mens. We hebben een woonhuis in het landelijke Moerkerke en een woonhuis in de levendige stad Brugge.

Huiselijk

We wonen het liefst in een gewoon huis in de straat. Voor ons huis gebruiken we het Franse woord ‘foyer’. Het roept het warme beeld op van een plaats met open haard. Aan die huiselijke sfeer werk je actief mee:

  • Bij het eten zit je samen met de andere bewoners rond dezelfde tafel. Vaak zitten er ook bezoekers mee aan tafel. Het zijn de belangrijkste momenten van de dag.
  • Je neemt elke week deel aan de foyeravond: een moment om te plannen, om te luisteren en om te vertellen over wat je denkt en voelt.
  • Je brengt veel tijd door in de leefruimten: keuken, eetkamer, living, eventueel TV-kamer en stille ruimte. Ze zijn het hart van de foyer.

Thuis

Het huis is van zijn bewoners. Je hebt je eigen kamer, die je naar eigen smaak inricht. Er is ook een druk bezette logeerkamer.

Je helpt mee in het huishouden zoals in een gezin, maar dan zonder ouders en zonder kinderen. We vormen een thuis voor elkaar.

Een thuis is een plaats van geborgenheid. Het is een veilige plek; niet enkel fysisch, maar ook affectief. Je mag er zijn, je kan er iets betekenen voor een ander.

Genieten

Tuurlijk maken we wel eens ruzie met elkaar. Toch zal je een Arkhuis herkennen aan de vreugde die we beleven aan het samen zijn. Gaandeweg leren we elkaar heel goed kennen. We doen wel eens zot en maken graag plezier met elkaar.

Actief

Wonen in De Ark is kiezen voor een vrij actief leven. Er zijn allerlei activiteiten in het huis en in de gemeenschap. Maar we trekken er ook graag op uit. Ieder weekend valt er wel ergens iets te beleven. Feest vieren staat nummer 1 op onze activiteitenlijst.

De deur staat altijd open

We zijn een open huis waar vaak volk over de vloer komt. Buren en vrienden springen zomaar binnen om een kopje koffie te drinken. We vinden het fijn dat zoveel mensen zich bij ons thuis voelen.

Locaties

Onze Arkgemeenschap bestaat sinds 1993 in Moerkerke (bij Damme, Brugge). Daar vind je De Barke (woonhuis).

Een tweede woonhuis De Moerbei startte in 2007 in de Brugse binnenstad.

 

 

 

 

We zijn een leefgemeenschap waar mensen met en zonder verstandelijke beperking samen leven, werken, eten, zingen, de afwas doen, koken, poetsen, ruzie maken en het weer goed maken.

--- getuigenis ---

De Ark, dat is het leven delen van mensen met en zonder verstandelijke beperking. Nu ja, eigenlijk zijn we allemaal tussen de twee. De Ark, dat is mijn thuis. Ik wil de liefde en de warmte geven aan mijn vrienden van De Ark.

Willem