Welkom bij De Ark Moerkerke-Brugge

Vacature nieuwe gemeenschaps-verantwoordelijke/directeur

lees meer...

 

Vacature nieuwe gemeenschapsverantwoordelijke/directeur (m/v)

De Ark-Gemeenschap Moerkerke-Brugge vzw (www.arkmoerkerke-brugge.be) maakt deel uit van de wereldwijde federatie van Arkgemeenschappen gesticht door Jean Vanier (www.larche.org). De Ark ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking en maakt hun gaven zichtbaar in de samenleving.
De Ark Moerkerke-Brugge heeft een woonhuis in Brugge en een woonhuis en een atelier in Moerkerke. Zij ondersteunt momenteel 18 personen met een verstandelijke beperking. In de komende periode zal de focus vooral liggen op het zoeken naar aangepaste woonvormen, zowel voor bewoners die nét wat meer zelfstandigheid aankunnen en in een aanleunproject kunnen stappen als voor mensen met een groter wordende zorgnood. Voor deze gemeenschap zoeken we een gemeenschapsverantwoordelijke / directeur.

Lees hier de volledige vacaturetekst

Eén open plaats

lees meer...

Open plaats in De Ark Moerkerke-Brugge

woonhuis ‘De Moerbei’in het hartje van Brugge

In de tuinen van het Engels klooster, in hartje Brugge, ligt woonhuis ‘De Moerbei’ van De Ark Moerkerke-Brugge.

Onze focus ligt op het samen leven in gemeenschap. We zijn een gemeenschap waar mensen met en zonder verstandelijke beperking samen wonen, werken, eten, de afwas doen, koken, poetsen, op uitstap gaan, feest vieren, eens ruzie maken en het weer goed maken,… We leven in feite samen zoals een kroostrijk gezin.

In ons huis wonen 2 vrijwilligers die het leven delen met onze bewoners. Naast de inwonende begeleiders zijn er in de Moerbei ook nog 3 externe begeleiders. Verder zijn er ook nog heel veel vrijwilligers en vrienden die graag een handje toesteken of eens op bezoek komen. Ook deze mensen maken deel uit van onze gemeenschap.

De bewoners van De Ark Moerkerke-Brugge hebben uiteenlopende activiteiten doorheen de week. Tijdens de werkdagen kan men aansluiten in de Regenboog. Dat is onze dagbesteding. Maar verschillende bewoners hebben ook andere engagementen buiten De Ark (deze kunnen al dan niet extra begeleid worden door de Regenboog). Zo doen bewoners bijvoorbeeld buitenhuiswerk of vrijwilligerswerk bij de bib, een kleuterschool, een kapsalon, een bloemenwinkel,…

In ons woonhuis De Moerbei is er momenteel twee open plaatsen voor personen met een beperking.

Wat kan je verwachten?

Wij richten ons niet enkel op je beperkingen en domeinen waar je ondersteuning bij nodig hebt. Wij willen jou als mens leren kennen. We gaan uitdrukkelijk op zoek naar jouw kracht, jouw gaven en talenten. Onze focus ligt op samenwonen en het leven delen in kleine leefgroepen (7-8 bewoners). De mensen binnen de leefgroep zijn heel verscheiden qua leeftijd, achtergrond, verstandelijke beperking ,…

Zorg op maat

Wij gaan in gesprek met jou en zoeken welke ondersteuning jij nodig hebt en hoe De Ark jou daarbij kan helpen. Waar gewenst of noodzakelijk werken wij samen met andere organisaties.

Belangrijke accenten

Wanneer je in de Moerbei komt wonen mag je alvast zeker zijn van volgende accenten:

  • Je brengt veel tijd samen door met anderen.
  • Er is ruimte voor persoonlijke tijd op je zelf ingerichte kamer, voor hobby’s en voor contacten met vrienden en familie.
  • Je wordt opgeroepen eigen keuzes te maken en je talenten te delen.
  • Je krijgt verantwoordelijkheid en inspraak. We stimuleren je eigen mogelijkheden.
  • Iedereen helpt mee in de huishoudelijke taken volgens zijn mogelijkheden.
  • Jouw keuzevrijheid is één van onze basisbeginselen van onze visie.
  • Je krijgt een ruim aanbod van vrijetijdsactiviteiten. We trekken er graag samen op uit naar een feestje, kermis, cinema, iets gaan drinken,…
  • Je kan ook werken in De Ark. Iedere gemeenschap biedt ook ‘dagbestedingsondersteuning’ aan.
  • We gaan actief met jou actief op zoek naar een netwerk van vrienden. Het hebben van contacten met andere mensen dan met wie je samen woont en werkt, is belangrijk. 

Intensieve woonondersteuning

In de huizen van De Ark wordt  ‘intensieve woonondersteuning’ geboden. Dit betekent dat er steeds assistenten in huis zijn om, waar nodig, ondersteuning te bieden. Er is ook nachtpermanentie in de vorm van inslapende assistenten.

Heb je interesse? Wil je graag eens langskomen?

Contacteer ons gerust om eens af te spreken of spring even binnen.

De Moerbei
Snaggaardstraat 56
8000 Brugge
050/ 34.64.51 ( er is meestal iemand thuis tussen 17h en 20h op weekdagen)
david@arkmoerkerke-brugge.be

Ons tijdschrift ‘De Toeter’ kan digitaal aangevraagd worden via david@arkmoerkerke-brugge.be

Welkom in onze gemeenschap!!

lees meer...

Word gastgezin

lees meer...

Wij zoeken een onthaalgezin ……

Eén van de vele facetten van gemeenschap vormen is het ‘samenwonen’. Dag na dag samen wonen en in groep leven in de foyer heeft zo zijn uitdagingen ….. Onze mensen doen dat goed, veelal vrienden onder elkaar …. Maar toch kan het ook goed doen om er eens helemaal uit te zijn, andere mensen te ontmoeten.

Daarom houden we vast aan het ‘groot weekend’ : 1 weekend in de maand gaat iedereen weg uit de foyer om te genieten van tijd bij familie of een onthaalgezin. Een weekend weg uit het alledaagse , omringd door je eigen familie of vrienden, nieuwe contacten kunnen opbouwen, wat meer persoonlijke aandacht vinden …. het is verrijkend en sterkend voor iedereen.

Heeft u er ooit aan gedacht om iemand met een beperking uit onze gemeenschap bij u thuis te onthalen voor een weekend ? Wij zoeken nog mensen die dergelijk engagement willen aangaan. U stelt zich allicht vragen over de inhoud van zo’n initiatief ? Hoe begin je daaraan ? Hoe kan dit welslagen ? We proberen dit uiteraard op te bouwen, af te tasten hoe het voor beide partijen aanvoelt …. Dus kom eens kennismaken als je hier iets voor voelt ! Ik wil alvast één misvatting benoemen en dat is dat je het ganse weekend moet organiseren met uitstapjes en zo …. Het aandachtig aanwezig zijn, tijd hebben, je gezin openstellen is eigenlijk al de basis voor een geslaagd onthaal. Kom gerust eens langs, kom kennismaken, we geven je graag antwoord op je vragen. En wie weet kan ook in jouw familiekring een mooie band groeien met één van onze bewoners …. met onze Arkgemeenschap.

 

 

 

Tijdschrift toeter digitaal

lees meer...

Toccante concerten

lees meer...